torsdag 8. mars 2012

KVINNEDAGEN 8.mars 2012

I dag er det Kvinnedagen. 8.Mars
Mange spør seg selv , trenger man denne dagen ? Jeg mener at JA man definitivt trenger denne dagen nesten mer enn før for rettigheter man opparbeider seg må holdes i hevd, og dessuten så er det mange av våre medsøstre over hele verden som trenger vår informasjon og vår støtte.



Suffragett (suffragette) betegner en deltager i bevegelsen som arbeidet for kvinnelig stemmerett (engelsk suffrage betyr «stemmerett») i Storbritannia. Ordet ble først brukt om den mest radikale delen av bevegelsen, men ble etter hvert utvidet til å omfatte en større del av kvinnebevegelsen. I USA brukte man i stedet ordet suffragist, som inkluderte alle som arbeidet for kvinnelig stemmerett, også menn.

Bevegelsen bestod av en rekke organisasjoner som var løst sammenknyttet. Suffragettene tok ofte i bruk radikale virkemidler, som å lenke seg til fortausrekkverk, sette fyr på postkasser og knuse vinduer. Disse handlingene fikk ekstra stor oppmerksomhet, og var i samtiden svært sjokkerende for de fleste, nettopp fordi det var kvinner som utførte dem. En av de mest dramatiske hendelser skjedde i 1913, da Emily Davison under Epsom Derby gikk ut foran kong Georg Vs hest. Hun døde etter fire dager av skadene hun fikk. Mange av suffragettene ble fengslet, og flere av dem valgte da å sultestreike, med det resultat at de ble tvangsmatet.





Allmenn stemmerett for kvinner (over 25 år) ble innført i Norge i 1913, etter at kvinner hadde fått kommunal stemmerett i 1910 og som en følge av en rekke stemmerettsreformer på begynnelsen av 1900-tallet. Norge ble dermed et av de første land som ga alle kvinner stemmerett og valgbarhet til Nasjonalforsamlingen.
Kvinnestemmeretten ble diskutert ganske voldsomt i en rekke land fra midten av 1800-tallet og utover, spesielt i USA og England (sml. de engelske suffragetters militante kamp). I Norge kom saken for alvor inn på den politiske dagsorden etter innføringa av parlamentarismen og det demokratiske gjennombruddet på 1880-tallet.
Saken kom for første gang opp i Stortinget i 1886 og ble deretter tatt opp i hver eneste Stortingsperiode fram mot 1913. Innføringa av allmenn stemmerett for menn i 1898 gjorde at sammen stemmerettsreform ble stadig mer påtrengende for kvinnene.
Kravet om stemmerettsreformer aktualiseres på slutten av 1800-tallet gjennom en organisert stemmerettsbevegelse, men motivene for å kreve stemmerett både for menn og kvinner har røtter lengre tilbake; fra den franske revolusjon og opplysningstiden, i likhetsidealene fra menneskerettighetserklæringen , og i det enkelte individs rett til å delta i samfunnets avgjørelsesprosess.
Anna Rogstad ble den første kvinne som møtte på Stortinget. Hun representerte Høyre og møtte som vararepresentant for første gang i 1911. Anna Rogstad var vararepresentant fra Kristiania for Høyre-lederen Jens Bratlie i årene 1911 - 1912. I 1912 var hun inne nesten hele året, mens Bratlie selv var statsminister. Gamle, ærverdige menn bukket dypt for Anna Rogstad da hun kom anstigende, og "frøken Rogstad" ble hun med respekt titulert hver gang stortingspresidenten ga henne ordet
Kvinnene kunne for første gang ta i bruk alminnelig stemmerett ved Stortingsvalget i 1915. Den første kvinne som ble ordinært valgt til stortingsrepresentant, var Karen Platou, på Høyres liste i Kristiania 1921. I stortingsperiodene fram til 1945 satt det aldri mer enn tre kvinner på tinget.
Norge var blant de første land i verden som innførte full, allmenn stemmerett for kvinner. Det skjedde i 1913 etter at kvinnebevegelsen hadde kjempet en lang og hard kamp.

Florence Nightingale (født 12. mai 1820, død 13. august 1910) – kjent som The Lady With The Lamp – var en pioner innen moderne sykepleie. Hun er særlig kjent for tiden hun tjenestegjorde på det britiske feltsykehuset i Selimiye-brakkene i Scutari og for i 1860 å utvikle moderne og profesjonell sykepleie gjennom etableringen av sykepleieskolen ved St. Thomas' Hospital i London, den første sekulære sykepleierskolen i verden,

Jeg fulgte i hennes forspor og er mektig stolt av det.


******************************************************************

Mange kvinner i alle verdens hjørner, her hjemme også trenger vår informasjon og vår støtte.
Må vi på en eller annen måte klare å gi dem styrke.







Vil også gjerne henvise til et veldig bra 8.mars innlegg fra


  1. Ønsker dere alle en sterk dag.
                                     Klem fra Berit

                                            



3 kommentarer:

  1. Gratulerer med dagen! Takk for all informasjon. Vi trenger å bli minnet på vårt ansvar for alle undertrykte, og ikke minst at vi må slåss for de rettighetene som er oppnådd.
    Jeg skrev særoppgave om Florence Nightingale på gymnaset.
    Jeg skal på ski i dag, nysnø, sol og 6 minus.

    Ha en fin dag!

    SvarSlett
  2. gratulerer med dagen til deg også. Kjempefint innlegg med masse informasjon...
    Vi må ikke glemme det som vi har fått, gjennom kampen, da risikerer vi at vi må gjennom kampen en gang til.
    Alltid koselig å komme inn her å lese hos deg
    Klem Heidi

    SvarSlett
  3. Ja, jeg syns dette er en veldig viktig dag!! Dette markerer at kvinner kan styrkes i samfunnet ved at kvinner står sammen og kjemper for sine rettigheter!! Alene er man svak, men sammen står man styrket!! Kvinner har kommet langt og fått frem mange rettigheter på relativt kort tid, men man må fortsette å kjempe for å opprettholde det man har oppnådd.. og selv om vi har kommet lengre i Norge, er det mange land der kvinner fortsatt undertrykkes.. så det er fortsatt en lang vei igjen.. så man kjemper ikke bare for seg selv og sine.. man kjemper for alle verdens kvinner!!

    Gratulerer til deg og mamman min!!!
    Veldig flott innlegg <3

    Stor klem <3

    SvarSlett

Hyggelig at du titter innom. Legg gjerne igjen en hilsen

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.